HV Corbulo
Image default
Bedrijven

Incontinentie op jongere leeftijd

Bent u van de jongere generatie en heeft u last van ongewenst urineverlies? Dan bent u niet de enige. Incontinentie komt niet alleen voor bij ouderen; dat is een aanname die mensen vaak onjuist hebben. Incontinentie komt namelijk bij alle leeftijden voor. Daarnaast kunnen zowel mannen als vrouwen last krijgen van deze aandoening. Het is niet gender of leeftijd gebonden. Als u last heeft van incontinentie en u bent nog niet op leeftijd, dan hoeft u zich dus nergens voor te schamen. Niet alleen u, maar nog veel meer mensen hebben er last van. Het vermoeden bestaat dat in Nederland zo’n één miljoen mensen last hebben van tijdelijke of langdurige klachten van ongewenst urineverlies.

 

Hoe ontstaat het?

Incontinentie is het ongewenst verliezen van urine. Daarom wordt incontinentie in de volksmond ook wel urineverlies genoemd. De hoofdklacht bij deze aandoening is het ongewild verliezen van urine, vaak meerdere keren per dag. Soms zijn dit druppels, maar het kan ook oplopen tot scheuten. Urineverlies heeft meerdere medische oorzaken. Het gevolg van deze medische oorzaken is een tijdelijke of langdurige verzwakking van de bekkenbodemspieren of een ongewenste samentrekking van de blaas. In beide gevallen kan urine ontsnappen en ervaren mensen het ongemakkelijk gevoel van urineverlies. Gelukkig zijn er genoeg incontinentiematerialen die u dagelijks kunt gebruiken.

 

Incontinentie bij zowel mannen als vrouwen

Incontinentie discrimineert niet. Dat betekent dat deze aandoening zowel bij mannen als vrouwen voorkomt. Er heerst een verkeerde aanname dat incontinentie iets voor vrouwen is en dat mannen er geen last van zouden hebben. Het tegendeel is helaas waar. Gemiddeld heeft één op de zes mannen last van urineverlies. Bij vrouwen ligt de verhouding op één op de drie vrouwen in de wereld die last heeft van incontinentie. Een medische oorzaak voor incontinentie dat typisch is voor vrouwen is de bevalling. Bij mannen is een probleem met de prostaat vaak de oorzaak van ongewenst urineverlies.

 

Kinderen zijn ook wel eens incontinent

Incontinentie discrimineert ook niet wat leeftijd betreft. Het komt namelijk ook bij kinderen voor. Bij jonge kinderen tot vijf jaar heeft urineverlies meestal met het zindelijkheidsproces te maken. Na de leeftijd van vijf jaar spreken doctoren mogelijk van incontinentie. Bij kinderen ligt de oorzaak van ongewenst urineverlies vaak anders dan bij volwassenen. Zo zijn bekende redenen: een overactieve blaas, een verkeerde plastechniek en een hypoactieve blaas. Met behulp van een professional kunnen kinderen hiervan af komen en zijn de klachten van incontinentie vaak van tijdelijke aard.

 

Medische redenen bij jong en oud

Zoals eerder al kort benoemd heeft het ontstaan van incontinentie tal aan medische oorzaken. Er zijn een aantal bekende medische oorzaken voor ongewenst urineverlies: diabetes, zwaarlijvigheid, obstipatie, trauma aan de bekken, zwangerschap en bevalling, problemen met de prostaat, prostaatkanker, menopauze, beroerte, urineweginfectie, het verouderingsproces en neurologische beschadiging. Meestal is het zo dat met de genezing van de medische oorzaak ook de klachten van urineverlies verdwijnen. Het is dan ook van belang dat u contact opneemt met uw dokter om de behandeling van uw incontinentie te bespreken.

 

Hoe komt u ervan af?

De specifieke medische oorzaken van urineverlies hebben vaak verschillende manieren om er vanaf te komen. Een medi-cijn bijvoorbeeld, maar soms heeft het ook gewoon tijd nodig. Na een ongeluk kan het lichaam trauma hebben opgelopen rondom de bekken. Het genezingsproces heeft dan ook tijd nodig. Wat u ook kunt uitproberen is het doen van bekkenbodemspieroefeningen. Hierbij focust u zich dagelijks zo’n drie minuten op het aanspannen van de bekkenbodemspieren. Door deze spieren te trainen worden ze sterker en zo kunt u langzaam weer de controle terugkrijgen. Het is vaak een goede toevoeging voor de behandeling die u bij de dokter volgt.