Wat is een vliegende mier? We kennen allemaal de kleine zwarte mier; het zes-potige insect wat maar liefst tot wel 8 keer haar eigen gewicht kan tillen. In de meeste gevallen heeft deze mier geen vleugels en dient via de grond van plek A naar plek B te verplaatsen. We zien de vliegende mier niet zo vaak rondlopen als de ‘reguliere mier’, waarom eigenlijk?
Mannelijke vs. vrouwelijke mieren Net als bijna alle dieren, gevogelte en insecten heeft de mier ook haar mannelijke en vrouwelijke vorm. Echter zijn de verschillen tussen het mannetje en het vrouwtje bij de mier op een karakteristieke wijze zichtbaar. Mieren zonder vleugels zijn namelijk per definitie vrouwtjes., terwijl deze hypothese vice versa niet persé hoeft te kloppen. Mannelijke mieren hebben wel altijd vleugels terwijl dit voor de vrouwelijke mier afhangt van verschillende factoren. Ten eerste zijn de vrouwelijke mieren die eitjes kunnen leggen meestal groter dan de andere vrouwtjes, zij worden ook wel de ‘koninginnen’ genoemd. De koninginnen hebben vleugels tot het moment dat ze paren met een mannelijke mier. Dit doen ze door elkaar in de lucht te zoeken, het mannetje wat het hoogst vliegt is het aantrekkelijkst voor de koningin. Na het paren verliest de koningin haar vleugels. De vrouwelijke mieren die geen eitjes kunnen leggen hebben dan ook geen vleugels.
Vliegende mieren in uw woongebied Vliegende mieren gebruiken hun vleugels maar al te graag en vliegen alle kanten op, zolang ze maar onder het licht blijven. Ze kunnen via de kleinste ingangen uw huis of bedrijfspand betreden waarna ze, met een beetje pech, hun nest rond deze locatie ook uitbouwen. De mieren leven eigenlijk maar voor één doel: paren. Ze planten zich snel voort, waarna de plaag zich alleen maar uitbreidt en de mieren in hoeveelheden vermeerderen. Ze zullen dan ook niet snel van locatie wisselen en gaan op zoek naar voedsel dat te vinden is in de buurt van hun nest.
Vliegende mieren voorkomen Zoals eerder is vermeldt, vliegende mieren kunnen uw omgeving betreden door de kleinste kiertjes, gaten of deurtjes. U kunt dit proberen te voorkomen door de volgende stappen te ondernemen. Ten eerste werkt het plaatsen van horren in uw ramen, deuren en overige ingangen effectief in het buitenhouden van de vliegende mier. Daarnaast kunnen ook preventief kleeflinten worden opgehangen om ervoor te zorgen dat mieren die toch binnenkomen meteen bestreden worden.
Bestrijding van de vliegende mier Vaak is bestrijding al snel een noodzakelijke optie. De mier legt veel eitjes in een korte periode waardoor het probleem zich snel cumuleert en uitbreid over meer gebieden binnen uw woonomgeving. Bestrijdingsspecialisten kunnen meteen het mierensoort herkennen en de meest geschikte bestrijdingsmethode selecteren om ervoor te zorgen dat de mieren op een veilige en verantwoordelijke manier niet terugkomen. Ook zal hij u voorzien van advies om een terugkeer te vermijden.
|